Pulau Pinang 2023 Jadual Berbuka Puasa dan Imsak


Berikut adalah lampiran Takwim atau Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak Ramadhan pada tahun 2023 (Masihi) bersamaan 1444 (Hijrah) bagi seluruh kawasan di negeri Pulau Pinang (Penang).

Sebagai makluman, lampiran jadual waktu Imsak dan berbuka puasa Ramadhan tahun 1444H / 2023M disertakan ini adalah rasmi terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), kerjasama Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang. 

Ramadhan adalah bulan anugerah Ilahi bagi orang yang ingin mendapatkan anugerah ini. Rugilah bagi mereka yang tidak menyanjung kesempatan untuk mendapatkan kurniaan ini. Puasa adalah ibadat yang memupuk kesuburan rohani dan jasmani, juga sebagai latihan bagi diri dan jiwa untuk melentur nafsu agar tidak melampui batas. 

Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak 2023 Ramadhan Negeri Pulau Pinang

Semoga lampiran jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa bulan Ramadhan tahun 1444H / 2023M yang disertakan dapat memudahkan umat Islam di negeri Pulau Pinang membuat semakan masa yang ideal untuk bersahur sebelum memasuki waktu Subuh selain dapat berbuka Puasa pada waktu yang tepat. 

Tarikh 1 Ramadhan dan tarikh melihat anak bulan Syawal tertakluk pada pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia. Hari Nuzul Al-Quran jatuh pada 8 April bersamaan 17 Ramadhan. Berikut adalah jadual waktu imsak dan berbuka puasa bagi tahun 1444H / 2023M Negeri Pulau Pinang sebagai rujukan Seluruh Negeri Pulau Pinang. 

Seluruh Negeri Pulau Pinang