MyLesen : Permohonan Bantuan Lesen Memandu Kini Dibuka Sehingga 20 Jun 2023

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

Bantuan Lesen Memandu merupakan sebuah program yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia bagi membantu rakyat mendapatkan lesen memandu kelas B2 dengan kos yang lebih rendah atau percuma.

Program ini bertujuan untuk memberikan kemudahan kepada warga Malaysia untuk memperoleh lesen memandu, yang pada gilirannya membuka peluang mobiliti, pekerjaan, dan kehidupan yang lebih baik.

Ini adalah merupakan peluang keemasan untuk rakyat Malaysia bagi memiliki lesen memandu motosikal di bawah tajaan kerajaan Malaysia secara percuma serta bersubsidi. Mohon sebarkan juga artikel ini kepada rakan-rakan dan saudara-mara bagi memperoleh manfaat bersama.

Program Bantuan Lesen Memandu B2
Bantuan Lesen Memandu B2 Untuk Rakyat Malaysia (Peringkat Negeri Terengganu)

Tarikh Tutup Penyertaan MyLesen Siri 
Tarikh tutup permohonan untuk Siri 1 adalah pada 20 Jun 2023, jam 5 petang.

Pastikan borang penyertaan anda sampai sebelum tarikh dan masa yang ditetapkan untuk memastikan permohonan anda diterima.

Syarat-syarat Kelayakan Permohonan Bantuan Lesen Memandu B2
1) Warganegara Malaysia
- Permohonan terbuka kepada semua individu yang berwarganegara Malaysia.

2) Usia 16 Tahun Ke Atas
- Permohonan boleh dibuat oleh individu yang berusia 16 tahun ke atas.

3) Penerima Bantuan/ Di bawah Tanggungan
- Kelayakan permohonan melibatkan mereka yang menjadi penerima bantuan atau dibawah tanggungan eKasih, JKM, Zakat, B40, atau Sumbangan Tunai Rahmah.

4) Kesihatan Fizikal dan Mental
- Permohonan hanya dibuka kepada individu yang berada dalam keadaan sihat tubuh badan dan mental yang memenuhi syarat fizikal dan mental yang ditetapkan.

5) Tidak Memiliki Lesen Memandu
- Hanya mereka yang belum memiliki sebarang Lesen Memandu sahaja yang layak memohon bantuan ini.

6) Bebas dari Senarai Hitam
- Permohonan terbuka kepada individu yang tidak terdapat dalam senarai hitam Mahkamah, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Cara Memohon Bantuan Lesen Memandu B2
1) Mendapatkan Borang Penyertaan
- Borang penyertaan boleh didapati di Pejabat JPJ Negeri, cawangan-cawangan JPJ, UTC, Stesen Penguatkuasa, dan semua Institut Memandu di seluruh Negeri Terengganu.
- Pastikan anda mendapatkan borang yang sah dari sumber yang tepat. (Klik Sini)
2) Isi Borang Penyertaan
- Isi borang penyertaan dengan maklumat peribadi yang lengkap dan tepat. Pastikan semua maklumat yang diperlukan telah diisi dengan betul dan jelas.

3) Sertakan Dokumen Sokongan
- Sertakan dokumen sokongan yang diperlukan seperti salinan kad pengenalan, salinan surat pengesahan bantuan, dan sebarang dokumen lain yang diminta dalam borang penyertaan.

4) Hantar Borang Penyertaan
- Hantar borang penyertaan beserta dokumen sokongan ke Pejabat JPJ Negeri, cawangan-cawangan JPJ, UTC, atau Stesen Penguatkuasa yang ditetapkan. Pastikan untuk menghantar borang sebelum tarikh tutup yang telah ditetapkan.