Bantuan Kewangan Tambahan RM350 Untuk Semua Rakyat Malaysia | Tahun 2023

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

Bantuan RM350 sebulan atau dikenali sebagai Bantuan Am Persekutuan ialah program bantuan kerajaan yang diadakan untuk membantu individu dan keluarga yang kurang berkemampuan untuk menjalani kehidupan yang mampan dan makmur dalam komuniti mereka. Program ini direka untuk menyediakan sokongan kewangan kepada mereka yang memerlukan dalam komuniti.

Jumlah Bantuan

Setiap penerima yang layak akan menerima bayaran bulanan minimum RM100, manakala sebuah keluarga boleh menerima bayaran bulanan maksimum RM350. Ini membolehkan individu dan keluarga menerima sokongan kewangan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan asas mereka.

- RM100 (Minimum) sehingga
- RM350 (Maksimum) sebulan

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa setiap negeri mempunyai program bantuan am negeri sendiri. Kriteria kelayakan dan kadar bantuan tidak seragam, dan had bantuan berbeza mengikut negeri. Justeru, individu yang berminat untuk memohon bantuan perlu menghubungi jabatan kebajikan masyarakat bahagian berhampiran untuk maklumat lanjut mengenai program bantuan di negeri mereka.

Syarat Kelayakan Permohonan

Untuk layak menerima Bantuan Am Persekutuan ini, beberapa syarat mesti dipenuhi.

Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan menetap di Wilayah Persekutuan (KL, Labuan, Putrajaya).

Pendapatan keluarga pemohon tidak boleh melebihi purata pendapatan garis kemiskinan (Pendapatan Garis Kemiskinan, PGK) keluarga miskin semasa atau garis kemiskinan per kapita semasa. Ini bagi memastikan bantuan diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan sokongan kewangan.

Tidak dilindungi oleh mana-mana program bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Ini bermakna program ini memberi sokongan tambahan kepada orang ramai yang tidak menerima bantuan melalui program bantuan bulanan lain yang ditawarkan oleh JKM.

Cara Permohonan

Untuk permohonan bantuan RM350 sebulan ini, sila ikuti cara-cara berikut :
- Layari halaman Bantuan Am Persekutuan (Klik Sini)
- Tekan pada butang “Mohon Di Sini” untuk muat turun borang permohonan
- Lengkapkan maklumat peribadi di dalam borang permohonan tersebut
- Hantarkan borang permohonan ke Pejabat Kebajikan Masyarakat / Negeri / Daerah / Jajahan

Borang Permohonan :
Borang JKM 18 (Permohonan) 
Borang JKM 20 (Kemaskini)

Info Permohonan Lanjut

Bagi individu yang berminat untuk memohon Bantuan Am Persekutuan, mereka boleh menghubungi Pejabat Kebajikan Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur, Pejabat Kebajikan Wilayah Persekutuan di Labuan atau Pejabat Kebajikan Wilayah Persekutuan di Putrajaya untuk maklumat lanjut dan permohonan.

Agensi yang bertanggungjawab menyediakan bantuan ini ialah Kementerian Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, pemohon boleh menghubungi JKM di talian 03-8000 8000 atau layari https://www.jkm.gov.my