e-Tunai Rahmah | Siapa yang layak terima RM200 ‘one-off’

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Bantuan-bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan Kerajaan sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Begitulah juga di bawah Belanjawan 2023 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat pada 24 Februari 2023 lalu.

E-Tunai Belia Rahmah

Ketika membentangkan Belanjawan 2023, Perdana Menteri telah mengumumkan sebuah bantuan kewangan berbentuk e-Tunai yang dikenali sebagai e-Tunai Belia Rahmah.

Bantuan ini pada asasnya akan melibatkan jumlah e-Tunai sebanyak RM200 yang diberikan secara ‘one-off’ kepada setiap yang layak dengan peruntukan sebanyak RM400 juta.

Mereka yang layak menerima bantuan ini adalah para belia berusia 18 hingga 20 tahun.

“Tidak dilupakan, kepada 2 juta orang belia 18 hingga 20 tahun, Kerajaan akan menawarkan kredit e-Tunai Belia Rahmah berjumlah RM200 dengan peruntukan RM400 juta,” katanya Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2023.

Penebusan e-Tunai

Untuk penebusan bantuan e-tunai ini, ia berkemungkinan akan dilaksanakan seperti mana bantuan-bantuan e-Tunai sebelum ini iaitu melalui platform-platform e-Tunai seperti TNG e-wallet, Grab, Boost dan sebagainya.

Namun begitu, makluman rasmi berkenaan kaedah pelaksanaan bantuan ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Untuk maklumat lebih teliti berkenaan Belanjawan 2023, sila rujuk di Portal Rasmi Kementerian Kewangan – https://budget.mof.gov.my/manfaat/rakyat-kewangan.html

Sumber | PortalMalaysia