Pengeluaran khas Akaun 1 KWSP untuk mangsa bencana akan dipertimbangkan?

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian) melontarkan persoalan kepada kerajaan sama ada akan mempertimbang untuk memberikan kebenaran pengeluaran khas Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) khusus kepada mangsa bencana.

Beliau berkata, langkah itu boleh dipertimbangkan oleh kerajaan sebagai satu mekanisme untuk membantu mangsa yang dirundung kesusahan akibat ditimpa musibah secara mengejut.

Bagaimanapun, pertanyaan Timbalan Presiden PAS itu tidak dijawab pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini, sebaliknya akan dijawab secara bertulis oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Ugak Anak Kumbong.

"Saya ingin mendapatkan penjelasan daripada Timbalan Menteri (Ugak), bagaimana bencana yang membabitkan kebakaran yang sering berlaku di Sabah... di Tawau dan banyak kawasan, hampir setiap tahun... lima, enam kali.

"Persoalan saya, apakah kerajaan juga boleh mempertimbangkan satu mekanisme pengeluaran dana daripada Akaun 1 KWSP kepada mereka yang ditimpa bencana dan mengejut, jadi miskin secara tiba-tiba. Saya mohon penjelasan," katanya.

Bagaimanapun, Ugak berkata, beliau akan menjawab soalan itu secara bertulis untuk memperincikan perkara berkenaan.

"Jawapan untuk bencana kebakaran,.. kita mengikut SOP (prosedur operasi standard) di setiap negeri masing-masing. NADMA (Agensi Pengurusan Bencana Negara) sentiasa mengeluarkan bantuan kepada mangsa kebakaran.

"Di tempat saya (Hulu Rajang)... Yang Berhormat, rumah panjang terbakar pada bulan lalu. Saya menggunakan pejabat daerah dan memohon kepada pejabat daerah, peruntukan pengerusi jawatankuasa negeri masing-masing.