Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2023 1444H | Setiap Negeri


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi portal rasminya akan menerbitkan jadual waktu berbuka Puasa dan Imsak di bulan Ramadhan untuk tahun 2023 (Masihi) bersamaan 1444 (Hijrah) bagi negeri-negeri seluruh Malaysia.

Jadual atau takwim tersebut boleh membantu seluruh umat Islam di seluruh negeri di Malaysia membuat semakan waktu berbuka Puasa dan Imsak semasa menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan Al – Mubarak. 

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Ramadhan 2023 1444H Seluruh Negeri Malaysia 

Jadual tersebut boleh di muat-turun (download) dengan melayari atau klik judul pautan mengikut nama negeri masing-masing sepertimana yang tertera pada ruangan di bawah. 

Negeri :

1) Perlis 
3) Kedah 
6) Melaka 
7) Perak 
8) Johor 
10) Pahang 
11) Putrajaya 
14) Kelantan 
15) Sarawak 
16) Sabah

Pautan bagi lampiran Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Bagi Negeri-Negeri Seluruh Malaysia 1444H / 2023M akan disertakan sebaik sahaja pihak JAKIM menerbitkannya untuk edaran umum. 

Makan Sahur

Sebaik-baiknya makan sahur atau bersahur ialah yang dilewatkan iaitu hampir dengan waktu Subuh kira-kira 10 minit sebelum azan Subuh. 

Berikutan ramai yang keliru atau salah faham mengenai masa / waktu Imsak dan apakah tujuannya, sila luangkan sedikit masa dengan menonton video disertakan di bawah bagi mendapatkan penjelasan lanjut.

Waktu Buka Puasa

Sebaik sahaja masuk waktu Maghrib segeralah berbuka puasa