Senarai Bantuan Kerajaan Bulan Januari 2023 – Semak Dan Mohon

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan

Berikut adalah senarai bantuan kerajaan bulan Januari 2023 yang akan dapat kepada mereka yang berkelayakan.

Fokus utama kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ini adalah membantu meringankan beban rakyat.

Berhubung pertemuan dengan semua Ahli Parlimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sejurus selesai taklimat, Anwar berkata, mereka membincangkan beberapa perkara dasar dan usaha menangani masalah golongan miskin bandar.

Senarai Bantuan Kerajaan Bulan Januari 2023

1. Bantuan Tunai Rakyat BTR

Bantuan Tunai Rakyat BTR 2023 merupakan inisiatif baharu yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Perkara ini dimaklumkan pada mesyuarat pertama, penggal pertama parlimen ke-15 di rumah rakyat bagi membantu golongan sasar.

Untuk makluman rakyat Malaysia, Bantuan Tunai Rakyat 2023 atau BTR merupakan satu inisiatif berbentuk bantuan kewangan tahunan yang disediakan oleh kerajaan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan.

Sila semak kelayakan anda di sini : Bantuan Tunai Rakyat

Bantuan BTR ini juga sama seperti bantuan tunai sebelum ini seperti BSH, BPR dan BKM. Program insentif ini telah diberikan oleh kerajaan setiap tahun tetapi dengan kadar bantuan yang berbeza.

Bagi Bantuan Tunai Rakyat BTR, ini sepatutnya diagihkan pada Mac 2023. Bagaimanapun, disebabkan faktor ekonomi yang tidak stabil dan keadaan banjir di banyak negeri di negara ini, kerajaan bersetuju untuk mempercepatkan pembayaran bantuan BTR.

Bantuan khas ini akan diberikan pada Januari 2023 (Fasa 1) kepada mereka yang layak.

Kadar Bantuan BTR

Untuk makluman, jumlah keseluruhan bantuan tunai rakyat masih belum diumumkan. Namun bagi pembayaran BTR fasa 1 telah dinyatakan akan mula diedarkan pada awal Januari 2023. Terdapat 2 kategori yang akan terlibat dalam pembayaran BTR fasa 1 iaitu:
- Bujang : RM100
- Isi Rumah : RM300

Bantuan ini akan memanfaatkan kira-kira 9 juta penerima dengan peruntukan berjumlah RM 2 bilion.

2. BAP Bantuan Awal Persekolahan

Bantuan Awal Persekolahan mula diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia pada tahun 2012.

Bantuan ini diberikan kepada pelajar sekolah rendah dan menengah bertujuan untuk meringankan beban ibu bapa dan penjaga bagi persiapan persekolahan anak-anak mereka.

Kadar Bayaran BAP

Kerajaan bersetuju meneruskan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) dengan jumlah itu meningkat kepada RM150 berbanding RM100 sebelum ini.

Jika sebuah keluarga mempunyai 3 anak bersekolah, ini bermakna mereka layak menerima BAP sebanyak RM450.

Syarat Kelayakan BAP

Untuk BAP 2023, Bantuan Awal Persekolahan ‘one-off’ ini akan diberikan kepada semua pelajar tanpa mengira had pendapatan ibu bapa.

Untuk makluman sebelum ini, BAP hanya diberikan kepada pelajar yang pendapatan isi rumah RM3,000 ke bawah.

Tarikh Pembayaran Bantuan Awal Persekolahan 2023

Kementerian Pendidikan Malaysia memaklumkan tarikh pembayaran Bantuan Awal Persekolahan 2023 seawal tarikh berikut:
- 12 Januari 2023

3. Bantuan Khas Kewangan BKK

Kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan kepada seramai 1.3 juta penjawat awam Gred 56 dan ke bawah berjumlah RM700, manakala Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri 2023 dinaikkan kepada RM600 dan akan dibayar pada Mac 2023.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz mengumumkan berita gembira itu pada Pembentangan Bajet 2023 di Dewan Rakyat, di sini, petang tadi.

Selain itu, katanya, penjawat awam Gred 11 hingga 56 akan menerima kenaikan Gaji Tambahan Khas 2023 sebanyak RM100 sebulan (setahun bersamaan RM1,200); manakala pesara kerajaan akan menerima kenaikan sebanyak RM350 sebulan.

4. Kenaikan Gaji Tambahan KGT

Kerajaan juga bersetuju memberi Bantuan Khas Kewangan kepada 1.3 juta penjawat awam gred 56 ke bawah berjumlah RM700 dan satu juta pesara kerajaan berjumlah RM350.

Untuk makluman, Bantuan Khas Kewangan RM700 untuk anggota perkhidmatan awam Gred 56 ke bawah dan RM350 untuk pesara akan diteruskan pada Januari 2023.

Juga diteruskan untuk tambahan khas RM100 dalam Bayaran Kenaikan Gaji Tahunan (KGT).

Jumlah Bantuan Khas Kewangan 2023

Terdapat 2 Bantuan Kewangan Khas (BKK) 2023 antaranya ialah:
- RM700 untuk penjawat awam gred 56 dan ke bawah.
- RM350 kepada pesara kerajaan dan veteran tidak berpencen.

Tarikh Pembayaran Bantuan Kewangan Khas (BKK)

Bagi tarikh pembayaran pula, ia akan dilaksanakan pada Januari 2023 tahun hadapan.

Maklumat Lanjut

Semoga artikel yang penuh dengan informasi ini bermanfaat kepada anda.

Jika anda ingin dapatkan lebih banyak info tentang bantuan kerajaan yang lain, sila join group Facebook bantuan di sini.