Ini Senarai Bantuan-bantuan Kerajaan Pada Bulan Disember 2022 | Semak Sekarang!

 Oleh kerana kita telah memasuki bulan Disember, ada beberapa bantuan yang penting anda perlu ambil perhatian di bulan Disember 2022 ini dan jangan lepaskan peluang untuk memohon.


Kerajaan telah mengeluarkan banyak dana untuk menjayakan bantuan-bantuan ini, supaya gologan yang memerlukan dapat dibela. Oleh itu, jagan lepaskan peluang untuk memohon bantuan-bantuan ini.


Terdapat banyak jenis bantuan yang akan disalurkan pada bulan November tahun ini, diantara yang menjadi tumpuan utama adalah seperti Bantuan Musim Tengkujuh, Bayaran JKM bulan Disember, Diskaun PTPTN dan banyak lagi.


Oleh yang demikian, pada artikel ini pihak kami Info Malaysia Kini akan senaraikan beberapa bantuan penting dan tarik yang anda perlu perhatihan untuk dimanfaatkan.


Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat Bayaran Bulan Disember 2022


Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat  JKM bayaran kewangan untuk bulan Disember akan dibuat seperti jadual yang telah ditetapkan.


Namun begitu, harus diingat bayaran bantuan JKM ini berbeza mengikut negeri masing-masing, ini bagi memudahan proses penyaluran bantuan kepada setiap penerima.


Ini disebabkan bantuan ini dikendalikan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat di masing-masing Daerah / Jajahan / Bahagian seluruh Negara.


Untuk bulan November ini, bagi tarikh Bayaran Bantuan JKM akan dikreditkan antara 1 hingga 10 Disember 2022.


Jika terdapat sebarang perubahan tarikh bayaran bantuan kewangan pada bulan Disember ini, pihak JKM akan memaklumkan, oleh itu sila rujuk Laman Facebook Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk info terkini mengenai bantuan ini.


Skim Pembiayaan Kewangan Usahawan Mikro Negeri Pahang (Skim i-Push)


Untuk makluman buat seluruh rakyat Malaysia, permohonan bagi Skim Pembiayaan Kewangan Usahawan Mikro Negeri Pahang i-Push akan diteruskan sehingga 14 Disember 2022. 


Skim pembiayaan kewangan usahawan mikro negeri Pahang i-Push adalah merupakan Pinjaman Micro Kredit i-Push dimana ia dapat membantu bagi usahawan kecil yang ingin berjuang meneruskan perniagaan dengan baik dalam suasana keadaan yang telah melanda hari ini.


Tujuan Kerajaan Negeri melaksanakan skim i-Push adalah untuk membantu lebih 2500 usahawan kecil untuk membuat pinjaman dengan kadar jumlah sehingga maksimum RM 10000 setiap seorang dengan moratorium selama setahun hingga 5 tahun bagi tempoh pembiayaan.


Anda boleh buat permohonan secara online dengan menekan laman portal tersebut Permohonan Online


Diskaun PTPTN 


Seperti yang telah diumumkan di pembentangan Bajet 2023, Kerajaan bersetuju untuk memberi insentif berupa diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN untuk kesemua peminjam.


Ini adalah satu lagi insentif dari Kerajaan bagi meringankan beban para peminjam PTPTN agar dapat memudahan mereka untuk melunaskan hutang yang berbaki di PTPTN.


Kerajaan telah bersetuju untuk memberikan diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN yang bermula 1 November 2022 hingga 30 April 2022 dengan kadar yang berikut:


  • Pertama: Diskaun 20 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman;

  • Kedua: Diskaun 15 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran; dan

  • Ketiga: Diskaun 15 peratus untuk bayaran secara potongan gaji atau debit terus berjadual.


Bagi peminjam PTPTN yang ingin mengesahkan baki mereka boleh rujuk Portal PTPTN yang berikut:


https://www.ptptn.gov.my/PengesahanBakiPenyelesaianHutang/Utama


Bayaran Bantuan Musim Tengkujuh


Seramai 232,319 pekebun kecil getah di bawah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) akan menerima bantuan musim tengkujuh (BMT) tahun ini, melibatkan peruntukan RM191 juta.


Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata pembayaran itu akan dibuat bermula November ini seperti biasa, kerana ia tidak terkesan dengan tempoh Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang bermula 5 Nov ini.


Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) dinaikkan tahun ini sebanyak RM800 akan disalurkan masing-masing RM200 menerusi empat peringkat (bulan)


Untuk semakan, penerima boleh memasukkan nombor kad pengenalan di pautan berikut: https://bmt.risda.gov.my/bmtsemakanstatus/


Bantuan Zakat Selangor Peduli


Berita baik untuk rakyat Selangor khususnya para asnaf yang telah berdaftar di negeri Selangor yang terlibat dengan bencana banjir, anda boleh terus membuat permohonan bantuan "LZS Peduli".


Bantuan ini adalah merupakan inisiatif daripada zakat Selangor secara one-off kepada ketua keluarga terjejas akibat banjir satu permohonan sahaja dibenarkan untuk setiap rumah kediaman.


Permohonan ini dibuka bermula 21 November 2022 sehingga 31 Januari2 023.


Untuk membuat permohonan anda bole pergi ke Portal Khas Bantuan Bencana LZS