Bantuan I Sejahtera : Insentif Tunai Khas RM 200 - Semak Kelayakan

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

Bantuan I-Sejahtera merupakan program bantuan kewangan yang telah diperkenalkan oleh kerajaan negeri. Pelbagai jenis inisiatif bantuan tunai khusus disediakan dalam program ini.

Untuk Mohon I-Sejahtera Click Sini ! https://isejahtera.penang.gov.my/

Ini juga sebagai bentuk penghargaan kerajaan negeri kepada golongan yang memerlukan dan kurang berkemampuan.

PROGRAM BANTUAN I-SEJAHTERA

Untuk makluman, Bantuan I-Sejahtera 2023 adalah satu sistem yang diwujudkan untuk menyalurkan segala pengurusan kebajikan. Bantuan ini juga merupakan salah satu penghargaan kerajaan negeri kepada penduduk setempat.

Bagi pengurusan pada tahun 2023 untuk program kebajikan negeri akan menggunakan sistem awam. Pejabat Komuniti Pengasih, Pusat Khidmat KADUN, Bahagian Perancang Ekonomi Negeri, Pejabat Daerah Tanah dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

PANDUAN PERMOHONAN

Sekiranya anda berminat, permohonan boleh dibuat secara atas talian. Pendaftaran dan permohonan boleh dilakukan secara online melalui portal rasmi I-Sejahtera – DI SINI

Peringatan kepada semua, pemohon yang layak akan menerima bayaran bantuan pada tahun yang sama. Bagaimanapun, sekiranya pemohon mendaftar permohonan selepas 30 Jun, bayaran akan diterima pada tahun berikutnya.

Sebagai contoh, jika anda memohon pada November 2022. Permohonan anda layak, anda akan menerima bantuan pada tahun 2023. Untuk makluman, Bayaran Bantuan i-Sejahtera ini akan diagihkan secara berperingkat kepada penerima yang layak setiap tahun.

KADAR BANTUAN

Bagi Bantuan i-Sejahtera ini melibatkan 2 kategori iaitu Program Bantuan Penghargaan Warga Emas RM 200 dan Program Bantuan Orang Kurang Upaya (OKU) RM 200.

SYARAT KELAYAKAN

- Wajib merupakan warganegara Malaysia yang sah.
- Pengundi berdaftar di Pulau Pinang. 
- Individu berumur 60 tahun keatas (Bagi Bantuan penghargaan warga emas). 
- Individu merupakan seorang OKU yang berdaftar dengan JKM (Bagi bantuan OKU).

MAKLUMAT LANJUT

Selain daripada bantuan i-sejahtera ini, terdapat lebih banyak lagi bantuan yang telah disediakan oleh pihak kerajaan persekutuan dan negeri.