Terkini : Kerajaan Setuju Pertimbang Pengeluaran Khas KWSP 2.0 – Semak Sekarang!

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

Masih ada di antara kita mengharapkan Pengeluaran Khas KWSP dapat dilakukan semula. ini kerana situasi kenaikan harga barang yang sedang berlaku.

Mungkin ada yang bersetuju dan ada juga yang menolaknya. Namun, terpulang kepada setiap individu. 

Adakah Kerajaan Meluluskan Terbitan Khas KWSP 2.0?

Timbalan Menteri Kewangan II, YB Tuan Mohd Shahar Bin Abdullah pada Isnin (8 Ogos 2022) menyatakan di Dewan Rakyat bahawa Kerajaan bersetuju untuk mengkaji semula Pengeluaran KWSP 2.0.

Katanya, segala input berkaitan cara melakukan kerja yang hebat dan meningkatkan nilai simpanan KWSP sedang dikaji dengan teliti dan pastinya KWSP 2.0 juga antara perkara yang diusahakan berdasarkan era semasa.

“Ini kerana banyak lagi strategi yang kerajaan akan gunakan untuk pasukan KWSP menyediakan insurans kepada mereka yang bekerja”

Dan yang paling penting, katanya, kerajaan kini berhati-hati menangani bagaimana peluang pekerjaan di pasaran, kadar gaji minimum diberikan kepada majikan dan seterusnya kerajaan juga boleh membantu bukan sahaja sektor formal atau tidak formal supaya tahap kesedaran perancangan pasaran dan celik kewangan rakyat Malaysia boleh dioptimumkan oleh kerajaan.

Sehingga 27 September 2022, sekitar 119,340 orang telah menandatangani petisyen berikut. Kempen ini dilancarkan secara organik oleh rakyat tanpa penglibatan mana-mana parti politik.


Melihat daripada situasi ini, jelas sekali golongan ini sangat memerlukan langkah tersebut untuk melangsungkan kehidupan harian mereka yang terkesan dengan keadaan ekonomi sekarang.

PETISYEN TUNTUTAN PENGELUARAN KHAS KWSP 2.0

Cara Semak Baki Akaun 1 KWSP

Berikut adalah merupakatelegram n cara untuk anda melakukan semakan baki akaun 1 KWSP milik anda:
1. Sila Log Masuk ke i-Akaun di laman https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login
2. Selepas login dengan kata laluan baru, anda boleh terus melakukan semakan pada penyata anda.
3. Untuk membuat semakan baki Akaun-1 KWSP, sila terus klik pada pautan ‘Penyata Tahun Semasa / Tahun Sebelumnya’
4. Baki simpanan Akaun-1 dan Akaun-2 KWSP anda akan dipaparkan.
5. Anda boleh cetak sekiranya dirasakan perlu.